BIO łuski nasion babki jajowatej
- Uzupełnia codzienną dietę w błonnik pokarmowy.
- Czyste łuski nasion babki jajowatej - bez dodatków.
- Naturalnie wspiera trawienie i zdrowie jelit.1
- Ma neutralny smak i może być długotrwale stosowany.
1Łuski nasion babki jajowatej wspomagają naturalne trawienie i zdrowie jelit.
BIO łuski nasion babki jajowatej uzupełniają codzienną dietę w błonnik pokarmowy.
Łuski nasion babki jajowatej (Plantago ovata) pochodzą z kontrolowanych upraw ekologicznych (z Indii oraz Pakistanu) i charakteryzują się wysoką zawartością rozpuszczalnego błonnika pokarmowego, który ma właściwości pęcznienia, dzięki czemu daje uczucie sytości na dłużej.
Łuski nasion babki jajowatej wspomagają naturalne trawienie i zdrowie jelit, ponieważ są w stanie związać płyn o masie wielokrotnie przewyższającej ich masę własną.
Organiczne łuski nasion babki jajowatej są dobrze tolerowane, łatwe w użyciu, neutralne w smaku i można je wygodnie włączyć do codziennej diety. Łuski nasion babki jajowatej nadają się do długotrwałego stosowania.
Organiczne łuski nasion babki jajowatej (Plantago ovata) są bogate w błonnik pokarmowy.
Czym właściwie jest błonnik?
Błonnik pokarmowy jest niezbędnym składnikiem diety i odgrywa bardzo ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu przewodu pokarmowego.
Chociaż błonnik pokarmowy jest niestrawny dla ludzi i znajduje się głównie w żywności pochodzenia roślinnego, takiej jak owoce, warzywa, orzechy lub produkty pełnoziarniste, nie obciąża organizmu, a między innymi wspomaga zdrowe trawienie [„Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie” pod red. M. Jarosza et al., NIZP-PZH, 2020].
Łuski babki jajowatej są bardzo dobrym źródłem błonnika pokarmowego o szczególnej właściwości: śluz zawarty w łuskach ma bardzo dużą zdolność pęcznienia w przewodzie pokarmowym. Delikatnie prowadzi to do zwiększenia objętości stolca i stymulacji ruchów jelit – w ten sposób naturalnie wspomaga trawienie.
Kolejną zaletą łusek nasion babki jajowatej jest niska wartość energetyczna, co czyni je idealnymi do zdrowego odchudzania. Błonnik z nasion babki jajowatej ma działanie sycące i dostarcza niewiele kalorii. Dzięki temu, że łuski nasion babki jajowatej zwiększają swoją objętość w przewodzie pokarmowym, pomagają zwalczyć uczucie głodu.
Zaleca się spożywać 2 razy dziennie po 1 czubatej łyżeczce (3 g) zmieszanej z 200 ml wody lub soku, dokładnie wymieszać i wypić od razu po przyrządzeniu. Po spożyciu należy wypić dodatkową porcję płynu (1-2 szklanki wody lub soku).
Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia. Dla zachowania prawidłowego stanu zdrowia duże znaczenie ma zbilansowana i zróżnicowana dieta oraz zdrowy tryb życia. Suplementy diety nie mogą być stosowane jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety. Przechowywać w sposób niedostępny dla małych dzieci, w temperaturze do 25oC.
łuski nasion babki jajowatej (Plantago ovata) z kontrolowanych organicznych upraw.
Suplement diety może być spożywany przez osoby nietolerujące laktozy. Odpowiedni dla wegan i wegetarian.
Dzienna porcja do spożycia (6 g) zawiera: łuski nasion babki jajowatej 6 g.