Najzdrowszymi olejami roślinnymi są oliwa z oliwek oraz olej rzepakowy i lniany. Zawierają kwas alfa-linolenowy (ALA), roślinny typ omega-3, który zmniejsza stężenie złego cholesterolu. Inne oleje są mniej wartościowe, z uwagi na mniejszą zwartość kwasów omega-3, których spożywamy zbyt mało w proporcji do kwasów omega-6. Najcenniejsze kwasy tłuszczowe występują głównie w rybach i glonach morskich. Są to 2 związki chemiczne o skrótowej nazwie: EPA i DHA, które są bezpośrednio wykorzystywane przez organizm i w odróżnieniu do ALA nie muszą być najpierw przetworzone w wątrobie (wydajność tego procesu jest niska, na poziomie 5–10%).
W wielu badaniach wykazano korzystny wpływ obu kwasów DHA i EPA na serce, ciśnienie krwi oraz poziom trójglicerydów. Przy czym minimalna skuteczna dawka to 250 mg DHA+EPA (wspomaganie serca) ale eksperci zalecają dawkę nawet czterokrotnie wyższą (1 g) w celach prozdrowotnych, a 2–3 g dla utrzymania ciśnienia krwi i poziomu trójglicerydów. W praktyce nie jest to proste, bowiem tylko niektóre ryby zawierają większe ilości tych tłuszczów; zalecane są przede wszystkim: łosoś, makrela, pstrąg hodowlany (tęczowy) i śledź. Na dalszym miejscu: sardynki, sardela (anchois), mintaj, krewetki i małże. Nie poleca się ryb bałtyckich, szczególnie dennych (flądra), z powodu dużego zanieczyszczenia morza.
Dwa składniki występujące w nasionach i ziarnach zbóż wykazują udowodnione działanie zmniejszające wchłanianie cholesterolu z pokarmu i poprzez to obniżające jego poziom we krwi. Są to sterole roślinne i rozpuszczalny błonnik, które występują np. w orzechach włoskich, migdałach, owsie i nasionach strączkowych.
Według ostatnich badań za korzystne działanie prozdrowotne, w tym przeciwmiażdżycowe, diety bogatej w warzywa i owoce podejrzewa się liczne bioflawonoidy, w tym kolorowe barwniki takie jak antocyjany odpowiadające za barwę czarnych jagód i czerwonych winogron (oraz czerwonego wina). W wieloletnich badaniach wykazano szczególnie korzystny wpływ na zdrowie regularnego spożycia 1–2 jabłek lub 250 g jagód dziennie, w odróżnieniu od niektórych innych owoców, np. pomarańczy, gruszek czy śliwek. Inne źródła bioflawonoidów to kolorowe warzywa (marchew, dynia, cukinia, brokuły, czerwona cebula), zielone warzywa liściaste (szpinak, jarmuż, nać pietruszki), czosnek oraz takie owoce jak czarne porzeczki i grejpfruty. Dodatkowo warzywa i owoce są źródłem potasu, a pełnoziarniste pieczywo i ziarna zbóż – magnezu, regulujących pracę mięśnia sercowego.